“Denise Mitten professzor nemzetközileg elismert szakember, az outdoor és környezetvédelmi pedagógia, etika, vezetéselmélet, és gender elmélet (különös tekintettel a testképre) vonatkozásában végzett munkája miatt. Az 1960-as években kezdte munkáját cserkész lányokkal, és több mint 40 évet foglalkozott outdoor szemlélet oktatásával. Rendkívül tapasztalt kalandterapeuta, a búvárkodástól a hegymászásig minden műfajban. Alaszkától a Himalájáig minden kontinensen otthonosan vezetett túrákat 6-7000-es csúcsokra és gyakran szervezett rafting és kenu túrákat a világ nagy folyóin is. Emellett tanított sziklamászást, vitorlázást, síelést, vadvízi evezést is. Denise ötvözi a gondoskodás/segítés etikáját a tapasztalt outdoor jártassággal, hogy segítsen az embereknek megtanulni a fenntartható közösségépítés alapjait a szabadtéri élet és az utazások során megélt tapasztalati tanulás által. Az 1980-as években kidolgozott egy intenzív vezetőképző tréninget és egy utánpótlás programot nők számára, megnyitva ezzel a lehetőségét az outdoor szemléletű vezetésnek számtalan nő számára.
Hisz a Természet erejében, és abban hogy a természethez való kapcsolódás egy alapvető emberi szükséglet, segíti a személyiségfejlődést és képes meggyógyítani/fenntartani az egészségi állapotot. Denise Mitten szerzője a Cabi Press által kiadott Természeti környezet és emberi egészség című
kiadványnak és társszerkesztője A tapasztalati tanulás elmélete és gyakorlata című munkának. A Prescott Főiskolán a Fenntarthatósági Oktatás PHD Program keretében kutatási módszertant és transzformatív / átalakító erejű pedagógiát tanít és a Kalandterápiás Tanszéken tanszékvezető.
Élettörténetéhez hozzátartozik továbbá az erdészeti ökológia (Washington és Yale Egyetemek), vezetői kompetenciák oktatása, etikai tanulmányok (Minnesota Egyetem) és felsőfokú végzettséget szerzett tanácsadásból is (Prescott Főiskola). A szülők képzése, a kiegészítő és alternatív terápiák és az agykutatás bizonyos területei szintén hozzátartoznak az életútjához.”